Оголошення

Новини

Просимо киян бути уважними при придбанні продукції птахівництва


Попереджаємо киян про небезпеку купівлі продукції птахівництва у місцях не санкціонованої торгівлі а також закликаємо бути уважними обираючи такі продукти.

Це пов’язане зі спалахом грипу птиці у Вінницькій області, про який ми повідомляли раніше. Діагноз пташиний грип встановлено за результатами лабораторних досліджень проб біоматеріалу, відібраного у господарстві ПП «Хутір» (с. Бугаків Немирівського району Вінницької області). За попередньою інформацією, станом на початок нинішнього року, на підприємстві утримувалося близько 98 тис. голів птиці. Після встановлення діагнозу усі заражені тварини мають бути знищені. Крім того у неблагополучну зону потрапили ще два підприємства ТОВ «Немирів-Поділля» та СТОВ «Колосок».
Продукція виробництва цих виробників, яка може бути заражена вірусом грипу птиці, могла потрапити на споживчий ринок столиці. У разі виявлення продукції згаданих виробників просимо інформувати Головне управління Держпродспоживслужби в м. Києві за тел.: (044)-486-54-86, (044)245-78-04, (044) 244-76-00, (044) 244-75-05.
Грип птиці – гостре високозаразне вірусне захворювання сільськогосподарської, одомашненої та дикої птиці, яке характеризується пригніченням, ураженням респіраторних органів і шлунково-кишкового тракту. У результаті захворювання птиця гине. Збудник грипу птиці - PHK-вірус, який за своїм антигеном споріднений з вірусом грипу типу A людей і тварин. Такі віруси пташиного грипу можуть інфікувати людину і несуть значний ризик для її здоров'я.
«Продукти птахівництва «з рук» або у місцях стихійної торгівлі взагалі не рекомендовано купувати. У першу чергу це стосується таких товарів, як тушки птахів та яйця. Ще вищий ризик зараження під час спалахів пташиного грипу. Ці продукти потрібно купувати тільки на офіційних ринках, у магазинах і офіційній торговій мережі, де вони проходять попередню перевірку», – зазначає Роман Матвійчук, заступник начальника Управління безпечності харчових продуктів-начальник відділу організації протиепізоотичної роботи Держпродспоживслужби м. Києва.
Він наголошує, що м'ясо птиці ніколи не варто вживати без попередньої термічної обробки, оскільки це ризик зараження не лише пташиним грипом, а і низкою інших захворювань.
Пташиний грип – транскордонне захворювання, яке неможливо зупинити на кордоні, адже основним фактором поширення є інфіковані дикі перелітні птахи. За результатами аналізу епізоотичної ситуації у світі в останні роки спостерігається збільшення випадків виникнення спалахів грипу птиці в країнах Європи, зокрема у країнах, які межують з Україною. Так, за офіційними повідомленнями Всесвітньої організації охорони здоров’я тварин (МЕБ) та європейської системи нотифікації про захворювання тварин (ADNS) в 2018-2019 роках грип птиці реєструвався в 11 країнах ЄС (128 спалахів) та РФ (84 спалахи). У січні 2020 року спалахи грипу птиці зареєстровані в Республіці Польща, Словацькій Республіці, Угорщині, Румунії.



Автор: Редактор від 24.01.2020