Новини

Про реєстрацію випадків гострої кишкової інфекції серед дітей навчальних закладів міста Києва


05.12.2019 - 06.12.2019 в місті Києві зареєстровано 3 випадки захворювання на гостру кишкову інфекцію серед дітей, які відвідують Дошкільний навчальний заклад (ясла-садок) № 812 Деснянського району міста Києва та 2 випадки захворювання на гостру кишкову інфекцію серед вихованців Дитячого навчального закладу Спеціалізованої школи-дитячого садка I ступеня "Золотий ключик" з поглибленим вивченням іноземної мови з 1-го класу.

Посадовими особами Головного управління Держпродспоживслужби в м. Києві проведені позапланові заходи державного контролю (інспектування) дитячих навчальних закладів, з відбором зразків харчових продуктів, змивів з об'єктів навколишнього середовища, проб води питної на відповідність вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10 "Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною" та бактеріологічним обстеженням персоналу для проведення лабораторних досліджень.

За результатами проведення позапланового заходу державного контролю (інспектування) Дошкільного навчального закладу (ясла-садок) № 812 Деснянського району міста Києва встановлені порушення вимог Закону України "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів", а саме:
  • потужність не сконструйована так, щоб забезпечувалось належне утримання, чищення, запобігання та мінімізація будь-якого забруднення: потребує проведення ремонтних робіт (частково пошкоджена поверхня стін вхідної групи завантажувального приміщення, овочевого цеху, мийної кухонного посуду, поверхня стелі в гарячому цеху та мийній кухонного посуду; в приміщенні роздавальні групи № 12 на стелі сліди затікань); в овочевому цеху проводиться обробка м'яса сирого; холодильне обладнання для зберігання молочної продукції в неробочому стані;
  • не надано підтвердження, що вода, яка використовується у виробництві харчових продуктів (у технологічному процесі та/або є інгредієнтом), відповідає вимогам, установленим до води питної;
  • харчові продукти не захищено від будь-якого забруднення на всіх стадіях виробництва, перероблення та/або обігу, а саме: проводиться сумісне зберігання в холодильній камері овочів сирих, яєць та молока.
За результатами проведення позапланового заходу державного контролю (інспектування) Дитячого навчального закладу Спеціалізованої школи-дитячого садка I ступеня "Золотий ключик" з поглибленим вивченням іноземної мови з 1-го класу встановлені порушення вимог Закону України "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів", а саме:
  • порушено цілісність гігієнічного покриття стелі в буфетній групового осередку №141, в коморі для зберігання сипучих та бакалійних груп товару, стін та стелі, внутрішніх дверей в коридорі приймання харчових продуктів;
  • харчові відходи розміщено у відкритих контейнерах, невпорядковано розміщені в коридорі приймання харчових продуктів;
  • не представлено відомостей щодо проходження персоналом потужності періодичного навчання з гігієнічних вимог до виробництва та обігу харчових продуктів у цього оператора ринку;
  • харчові продукти зберігаються та утримуються в умовах, що не запобігають їх псуванню, не забезпечують захист від забруднення, порушено умови зберігання сиру твердого;
  • не забезпечений температурний контроль в холодильному обладнанні, де зберігаються харчові продукти та в коморі для зберігання сипучих та бакалійних груп товару;
  • не впорядковане зберігання прибирального інвентарю.
Керівникам закладів видано Приписи про усунення порушень вимог законодавства.

З метою запобіганню поширенню інфекційних хвороб, відповідно до законодавства України, Головним управлінням Держпродспоживслужби в м. Києві направлені на листи на адреси Департаменту освіти і науки виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), управлінь освіти та відділів охорони здоров'я районних в місті Києві державних адміністрацій щодо забезпечення у дитячих навчальних закладах медичного спостереження за станом здоров'я дітей і працівників, які перебували в контакті із хворими, з обов’язковим їх бактеріологічним та вірусологічним обстеженням; забезпечення проведення поточних дезінфекційних заходів.




Автор: від 09.12.2019