Новини

Обережно ботулізм!


За інформацією, наданою ДУ «Київський міський лабораторний центр МОЗ України» з початку 2019 року у Києві зареєстровано 7 випадків захворювання на ботулізм серед мешканців міста:
  • 2 випадки, які були пов'язані із вживанням м'ясних консервів домашнього виготовлення (лабораторно підтверджені),
  • 3 - риби в'яленої (2 - домашнього виготовлення та 1 - невідомого походження (лабораторно підтверджений);
  • 1 випадок — пов'язаний із вживанням рибної продукції промислового виробництва, придбаної в закладі торгівлі міста Києва;
  • 1 випадок – пов'язаний із вживанням рибної продукції невідомого походження біля ринку міста Києва 21.07.2019. Станом на сьогодні тривають лабораторні дослідження зразків крові.
Головним управлінням Держпродспоживслужби в м. Києві з початку 2019 року вживалися заходи реагування: проведені позапланові інспектування суб’єктів господарювання та направлені листи на адресу Головних управлінь Держпродспоживслужби в Житомирській області, в Київській області, в Сумській області для вжиття заходів реагування.

По останньому випадку захворювання на ботулізм, встановленого 26.07.2019, спеціалістами ГУ Держпродспоживслужби в м. Києві проведено збір інформації на території ринку «Юність» (вул. Миропільська, 2). За результатами проведення збору інформації встановлені 2 суб’єкти господарювання, які здійснювали реалізацію рибної продукції.

Станом на 02.08.2019 Головним управління підготовлено накази на проведення позапланових інспектувань зазначених суб’єктів господарювання.

НАГАДУЄМО

Ботулізм – це харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, в яких накопичилися ботулотоксини.

У підземних переходах, на стихійних ринках, у маленьких магазинчиках, де немає хороших холодильних камер, або вони старі та брудні – у всіх цих місцях можна купити ботулізм. Він продається у комплекті з в'яленою рибою, домашніми м'ясними чи грибними консерваціями, а часом навіть з овочами.

Ботулізм – дуже небезпечна хвороба, яка може призвести навіть до летальних наслідків. Водночас, її у більшості випадків можна уникнути, дотримуючись простих харчових правил.
Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування – м'ясо, риба, рідше — овочі.

Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином.
Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.

Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в'яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м'яса (ковбаси, шинки тощо).
Найчастіше причиною ботулізму стають в'ялені або копчені продукти домашнього виготовлення. Проте реєструються і випадки хвороби після вживання харчових продуктів промислового виробництва. Це трапляється у випадку не дотримання відповідних вимог під час заготівлі, перероблення чи зберігання продукту.

Щоби вберегтися від ботулізму потрібно уникати споживання:
  • в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби,
  • м'ясних та грибних консерв,
  • консервів домашнього виробництва,
  • якщо не впевнені, що продукти зберігали та/або транспортували належним чином,
  • якщо сумніваєтесь у якості продуктів.
СИМПТОМИ БОТУЛІЗМУ

Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12-24 годин після споживання зараженої їжі. Водночас, симптоми так само можуть виникнути раніше (уже через 2 години) або значно пізніше (4 доби й більше).
Що важче захворювання, то коротший інкубаційний період.
Симптоми ботулізму:
  • порушення близького зору: ви не можете читати текст, але добре бачите предмети,
  • сильно виражена сухість у роті,
  • важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає)
  • підвищена стомлюваність, м’язова слабкість,
  • запаморочення,
  • короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім — стадія парезу кишківника (здуття живота, закреп),
  • ураження м’язів шиї та кінцівок.
Симптоми ботулізму найчастіше з'являються поступово, немає різких підйомів температури, тому виникає ілюзія несерйозності хвороби.
Надалі з'являється порушення зору – одна з найперших ознак ботулізму (хворого турбує "сітка або туман" перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов'язано з паралічем очних м'язів).

Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу. Хворі скаржаться на відчуття "грудки" у горлі, біль під час ковтання, подразнення в горлі – усі ці симптоми обумовлені ураженням ковтальних м'язів.

Неврологічна симптоматика триває кілька днів і супроводжується загальнотоксичним синдромом – хворі скаржаться на сильний головний біль, запаморочення, безсоння, загальну слабкість, підвищення температури тіла.

У важких випадках пацієнтів турбує відчуття нестачі повітря, тягар в грудній клітці, дихання стає поверхневим. Розвивається дихальна недостатність, що є причиною смерті при ботулізмі.
При найменшій підозрі на ботулізм негайно зверніться до лікаря.

Госпіталізація обов’язкова незалежно від тяжкості хвороби.

ЛІКУВАННЯ БОТУЛІЗМУ
Усі хворі на ботулізм незалежно від клінічної форми захворювання підлягають госпіталізації. Успіх лікування залежить від ранньої діагностики, правильного лікування, у більшості випадків — введення ботулінічного антитоксину (синоніми: сироватка, імуноглобулін).




Автор: від 02.08.2019