Оголошення

Новини

Вимоги для торгівлі харчовими продуктами на агропродовольчих ринках


Головне управляння Держпродспоживслужби в м. Києві контролюватиме  дотриманням столичними агропродовольчими ринками протиепідемічних вимог.
 
Вимоги щодо профілактичних заходів із протидії поширенню коронавірусної хвороби COVID-19 при здійсненні торгівлі харчовими продуктами на агропродовольчих ринках:
 
  1. Забезпечити роботу агропродовольчих ринків, що провадять діяльність, пов’язану з виробництвом та/або зберіганням харчових продуктів тваринного походження, лише за умови наявності експлуатаційного дозволу, відповідно до ст.23 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» (далі – ЗУ № 771).
  2. У разі провадження діяльності, що не вимагає отримання експлуатаційного дозволу (відсутнє виробництво (обробка) та зберігання продукції тваринного походження), забезпечити роботу лише за умови державної реєстрації потужності, відповідно до ст.25 ЗУ № 771.
  3. Забезпечити дотримання вимог законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів та Ветеринарно-санітарних правил для ринків.
  4. Допускати до реалізації на агропродовольчому ринку продукцію тваринного і рослинного походження, яка пройшла контроль у лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи, в установленому порядку.
  5. Операторам ринку забезпечити належний захист харчових продуктів від будь-якого забруднення на всіх етапах обігу: під час транспортування, прийняття, розвантаження, підготовки до реалізації та безпосередньо при реалізації (реалізувати лише фасовані продукти та продукти в упаковці виробника, бутильовані або пакетовані напої, без їх споживання на місці продажу), харчові продукти, які викладені на прилавок, повинні бути захищені харчовою плівкою.
  6. Забезпечити проведення щоденної термометрії всіх працівників - адміністрації агропродовольчого ринку, лабораторії, продавців, вантажників, прибиральників та інших, двічі на день (перед початком робочої зміни та після її завершення), результати термометрії вносити до оформлених на кожного працівника листків термометрії, не допускати до роботи осіб із ознаками гострого респіраторного захворювання.
  7. Не допускати до роботи осіб із ознаками гострого респіраторного захворювання, підвищеною температурою тіла та скеровувати до сімейного лікаря/лікаря-терапевта за місцем обслуговування.
  8. У разі виявлення працівника з ознаками гострого респіраторного захворювання під час робочої зміни, вживати заходів для його тимчасової ізоляції від здорових осіб та негайно повідомляти про цей випадок заклад охорони здоров’я (за місцем обслуговування працівника) для вирішення питання необхідності госпіталізації та /або можливості амбулаторного лікування хворого.
  9. Після госпіталізації та/або направлення на амбулаторне лікування працівника з ознаками гострого респіраторного захворювання, необхідно забезпечити проведення заключної дезінфекції в приміщеннях, де перебував працівник, силами спеціалізованих суб'єктів підприємницької діяльності, на підставі відповідних договорів.
  10. Допуск працівників агропродовольчого ринку: адміністрації, лабораторії, продавців, постачальників тощо здійснювати виключно за наявності засобів індивідуального захисту (маски медичної, у тому числі виготовленої самостійно або респіратора, одноразових рукавичок).
  11. Забезпечити усіх працівників засобами індивідуального захисту (маски медичні, із розрахунку - 1 маска на 3 години роботи, одноразові рукавички, які необхідно змінювати після дій та виробничих процесів, не пов’язаних між собою).
  12. Після кожного зняття засобів індивідуального захисту (відпрацьованої маски медичної, одноразових рукавичок) перед одяганням чистої маски, одноразових рукавичок працівник повинен ретельно помити руки з милом та обробити антисептичним засобом.
  13. Організувати централізований збір використаних засобів індивідуального захисту (маски медичні, одноразові рукавички), паперових серветок в окремі контейнери (урни) з кришками та одноразовими поліетиленовими пакетами. Після заповнення пакети щільно зав’язувати та утилізувати.
  14. Забезпечити необхідні умови для дотримання всіма працівниками агропродовольчого ринку: адміністрації, лабораторії, продавцями, вантажниками, прибиральниками та іншими правил особистої гігієни (рукомийники, мило, одноразові рушники, серветки тощо) та проведення дезінфекційних заходів (використання антисептиків).
  15. Провести навчання з працівниками агропродовольчого ринку щодо використання масок медичних, серветок, одноразових рукавичок та їх утилізації після відпрацювання, встановити контроль за дотриманням встановлених вимог.
  16. Обмежити кількість входів до агропродовольчого ринку (за можливості), на кожному вході (в’їзді) встановити диспенсери з антисептиками та забезпечити вхідний санітарний контроль для відвідувачів (візуальний огляд відвідувачів - загальний стан, ознаки лихоманки, наявність ознак гострого респіраторного захворювання: кашель, чхання, нежить; проведення безконтактного температурного скринінгу).
  17. Допускати до входу на територію агропродовольчого ринку відвідувачів виключно за наявності засобів індивідуального захисту (маски медичної, у тому числі виготовленої самостійно або респіратора), не допускати осіб з ознаками гострого респіраторного захворювання та підвищеною температурою тіла.
  18. Обмежити кількість відвідувачів, які одночасно перебувають на території агропродовольчого ринку, із розрахунку - один відвідувач на 10 метрів квадратних торговельної площі (ринку та/або тимчасової споруди).
  19. Забезпечити відстань між робочими місцями продавців не менше трьох метрів, місця торгівлі обладнати захисними екранами між продавцями і відвідувачами з плівки або пластику.
  20. Забезпечити проведення дезінфекції контактних поверхонь кожні три години, прибирання та дезінфекція всіх приміщень, включаючи стаціонарні торговельні місця, - у кінці кожного робочого дня.
  21. Для дезінфекції використовувати дезінфекційні засоби, зареєстровані в Україні відповідно до законодавства, із дотриманням інструкції до застосування кожного окремого дезінфекційного засобу, у тому числі щодо дотримання його ефективної концентрації та експозиції (дотримання часу перебування на оброблюваній поверхні).
  22. Не допускати неконтрольовану (стихійну) торгівлю на території, прилеглій до агропродовольчого ринку.
  23. Забезпечити постійне інформування відвідувачів агропродовольчого ринку щодо встановлених обмежень, яких необхідно дотримуватися, з метою профілактики коронавірусної хвороби COVID-19.
  24. Адміністрації, лабораторії, операторам ринку забезпечити контроль за дотриманням вимог щодо профілактичних заходів протидії поширенню коронавірусної хвороби COVID-19 та оперативне усунення порушень.


Автор: Редактор від 30.04.2020