Оголошення

Новини

Держпродспоживслужба контролюватиме дотримання протиепідемічних вимог на агропродовольчих ринках


На територіальні органи Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів покладено здійснення щоденних позапланових перевірок за дотриманням агропродовольчими ринками протиепідемічних вимог. На ринку мають бути присутні не менше двох інспекторів протягом усього часу його роботи.
 
Уряд затвердив розроблені МОЗ України вимоги щодо роботи агропродовольчих ринків 29 квітня. Кабінет Міністрів вніс зміни до постанови №211 від 11 березня 2020 року, якими впорядкував діяльність агропродовольчих ринків на період карантину.
 
«Вимоги впроваджені досить жорсткі і, станом на сьогодні, не кожен ринок погоджується виконувати умови карантину для відкриття. Ми моні торимо готовність. Інформація про столичні ринки, які готові відкритися з 1 травня і дотримуватися умов буде доступна 30 квітня», - зазначає очільник Головного управління Держпродспоживслужби в м. Києві Олег Рубан.
 
Прийняті зміни дозволять забезпечити населення харчовими продуктами за доступними цінами при цьому не наражаючи покупців і продавців на небезпеку захворіти на COVID-19. Будуть створені умови для збуту харчових продуктів, вирощених фермерами і сімейними господарствами, а також отримання ними доходів.
 
Заборона роботи ринків була тимчасовим вимушеним кроком у відповідь на масові порушення і з метою не допустити погіршення епідеміологічної ситуації в країні.
 
Перелік вимог щодо профілактичних заходів протидії коронавірусної хвороби COVID-19 при здійсненні торгівлі харчовими продуктами та агропродовольчих ринках включає:
 
  • наявність реєстрації агропродовольчого ринку як оператора ринку харчових продуктів;
  • допуск працівників та відвідувачів на територію ринку виключно за наявності вдягнутої медичної маски (респіратора);
  • проходження безконтактного температурного скринінгу;
  • наявність на кожному вході (в’їзді) на територію ринку диспенсерів із антисептиком;
  • кількість відвідувачів, які одночасно перебувають на території ринку, не більше одного на 10 кв. м торговельної площі;
  • відстань між місцями продавців – не менше трьох метрів, місця торгівлі мають бути обладнані захисними екранами між продавцями та покупцями (з плівки або пластику);
  • проведення дезінфекції контактних поверхонь кожні три години, прибирання та дезінфекція всіх приміщень, включаючи стаціонарні торговельні місця в кінці кожного робочого дня;
  • відсутність неконтрольованої (стихійної) торгівлі на прилеглій до ринку території;
  • забезпечення постійного інформування відвідувачів щодо встановлених обмежень, яких необхідно дотримуватися;
  • агропродовольчі ринки зобов’язуються дотримуватися вимог щодо профілактичних заходів протидії поширення COVID-19 та оперативного усунення порушень.
Інтерв'ю начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Києві про відкриття продовольчих ринків з 1 травня



Автор: Редактор від 30.04.2020