Новини

Чому слід постійно контролювати якість питної води


Понад 50% зразків води з шахтних колодязів забруднені понаднормовою кількістю нітратів.
 
Порушення технології зберігання та використання азотовмісних мінеральних добрив, недосконалість очистки населених пунктів від побутових відходів, незадовільна робота очисних споруд, забруднення атмосферного повітря окисами азоту від викидів автотранспорту, промислових підприємств, вплив димопилової завіси – все це веде до збільшення вмісту нітратів у навколишньому середовищі і, як наслідок, повертається знову до людини.
 
Більша частина нітратів надходить в організм людини із питною водою та овочами. Фрукти та ягоди менш схильні до накопичення цих речовин. Також нітрати можуть міститися в молоці, оскільки це один зі шляхів виведення їх із тваринного організму та в меншій кількості в м’ясі.
 
Найбільше нітратів міститься у воді шахтних колодязів. За даними лабораторних досліджень встановлено, що більше половини шахтних колодязів забруднені понаднормовою кількістю нітратів.
 
Безпосередньо нітрати не приносять значної шкоди для здорової людини і швидко виводяться з організму. Згідно рекомендацій ВОЗ, безпечною вважають кількість 5 мг нітратів на 1 кг людського тіла. То ж, доросла людина вагою 70 кг може одержувати близько 350 мг нітратів на добу.
 
За надлишкового вмісту нітратів у воді та харчових продуктах, частина їх під дією нітрифікуючих бактерій ротової порожнини та шлунково-кишкового тракту, переходить у токсичніші сполуки — нітрити (солі азотистої кислоти). Надходячи в кров, нітрити взаємодіють з гемоглобіном еритроцитів, перетворюючи його в речовину – метгемоглобін, що не здатна переносити кисень до тканин та органів. Це призводить до кисневого голодування організму.
 
Особливо небезпечна дія нітратів у період вагітності, оскільки вони можуть спричинити загрозу її переривання та бути причиною вроджених вад розвитку у немовлят.
 
Дуже чутливі до дії  нітритів та нітратів діти грудного віку, бо у них відсутній специфічний фермент, який протидіє утворенню метгемоглобіну. Саме з цим пов’язане захворювання немовлят, яке називається дитячою водно-нітратною метгемоглобіноемією. У зв’язку з недосконалістю ферментної системи ризику також зазнають діти від 1 до 3 років.
 
Дорослі та діти із хронічними хворобами органів травлення (гастрити з пониженою секреторною функцією шлунку) також знаходяться в групі ризику, так як низька кислотність шлункового соку у таких хворих може призводити до накопичення нітрифікуючих бактерій, які здатні перетворювати нітрати в нітрити.
 
Тому варто періодично перевіряти питну воду, якою користуєтесь на дачах, у сільській місцевості на вміст нітратів. Це можна зробити в акредитованих лабораторіях, зокрема і лабораторних центрах МОЗ України, які є у кожній області.
 
Гранично допустима концентрація нітратів у питній воді становить 50 мг/л і  не повинна перевищувати це значення. Для дитячого харчування вміст нітратів не повинен перевищувати значення 50 мг/кг.
 
У овочах можна зменшити вміст нітратів. Ретельно мийте овочі, фрукти, видаляйте позеленілі частини (картопля, морква); після миття замочіть овочі на 15-20 хвилин у холодній воді, злийте воду, замочіть вдруге. При тепловій обробці овочів рівень нітратів знижується на 60-80% за рахунок переходу у відвар. Але відвар рекомендується злити відразу ж після варіння, а потім вже солити овочі.
 
Якщо ви самостійно готуєте дітям свіжі овочеві та фруктові соки, давайте їх зразу ж після віджимання. Салати із свіжих овочів необхідно вживати одразу ж після приготування. Зберігання цих страв, особливо поза холодильником, призводить до розмноження в них нітрифікуючих бактерій, які перетворюють нітрати в нітрити. Зверніть увагу, що найбільше нітратів міститься у шкірці й біля хвостиків, в капусті – у верхніх листках і качані. Безпечніше для дітей очищений огірок. Стебла зелені (петрушка, кріп та ін.) накопичують більше нітратів, ніж листя, тому їх вживати в їжу не рекомендується. У шкірці кавуна нітратів більше, ніж у м'якоті. Не вживайте овочі, фрукти з ознаками гнилі,  так як в них містяться не тільки нітрати та нітрити, але й токсичний метаболіт мікроскопічних пліснявих грибів – патулін, який є надзвичайно канцерогенним.
 
Більше про те, як обрати овочі читайте за посиланням.
 
Використовуйте продукцію лише перевірених виробників. Щоб переконатися у безпечності запропонованих вам харчових продуктів запитуйте протоколи досліджень та експертні висновки.
 
Довідково. Нітрати (солі азотної кислоти) є необхідною частиною азотного харчування рослин та продуктами обміну речовин в організмі людей і тварин, без них неможливі складні біологічні процеси синтезу білків. Нітрати є природною ланкою кругообігу азоту в природі, вони та їх метаболіти містяться в атмосферному повітрі, ґрунті, воді.



Автор: Редактор від 23.04.2020