Оголошення

Новини

Організація харчування дітей у столичних навчальних закладах потребує посиленої уваги та контролю


Такі висновки підсумкового аналізу заходів контролю, проведених фахівцями Головного управління Держпродспоживслужби в м. Києві у 2019 році були озвучені на нараді з питань впровадження змін організації харчування у закладах освіти, організованій Департаментом освіти і науки КМДА. На нараді були присутні керівники більше ста закладів загальної середньої освіти міста Києва та керівники районних Управлінь освіти.
 
«Планові перевірки дитячих дошкільних і навчальних закладів на предмет дотримання вимог законодавства у місцях харчування свідчать про недостатню увагу до цього питання з боку керівників закладів та організаторів харчування. У результаті проведених у 2019 році перевірок та інспектувань Головним управлінням Держпродспоживслужби в м. Києві було винесено 423 приписи про усунення порушень вимог законодавства, 64 рішення про тимчасове припинення виробництва та обігу харчових продуктів, 44 рішення про знищення, відкликання та/або вилучення з обігу харчових продуктів», – повідомив Олег Рубан, начальник Головного управління Держпродспоживслужби в м. Києві.
 
Усього Головним управлінням Держпродспоживслужби в м. Києві, відповідно до покладених на нього завдань, впродовж 2019 року було проведено 63 планові перевірки дитячих дошкільних закладів на предмет дотримання вимог санітарного законодавства та 456 інспектувань закладів освіти, операторів ринку, які надають послуги з харчування дітей, постачальників харчових продуктів.
 
Для лабораторного контролю було відібрано 385 проб харчових продуктів, у 35 зразках виявлено відхилення від нормативних показників. Найбільший відсоток відхилень від норми виявлено в Голосіївському та Оболонському районах (14, 3% та 14 %), у Деснянському та Дніпровському районах відхилень не виявлено.
 
Досліджено 232 страви на калорійність, відхилення виявлено у 93 стравах, що складає 40%. Найбільший показник відхилень виявлено у Голосіївському (60%) та Солом'янському районах (49%), найнижчий – у Шевченковському (5%) та Подільському районах (6,3%).
 
Відібрано 66 проб питної води, у 29 пробах виявлено відхилення за бактеріологічними показниками, що складає 44%, зокрема в Солом'янському районі із 19 зразків 10 не відповідали вимогам, в Дарницькому із 9 зразків – 6. Без відхилень питна вода лише в Оболонському районі м. Києва.
 
Наведемо кілька прикладів, коли за результатами інспектувань були винесені рішення про тимчасове припинення виробництва та обігу харчових продуктів на потужностях в термін на 10 робочих днів. Зокрема у Деснянському районі, де організатором харчування є ТОВ «Понтем. УА» при лабораторному контролі значна кількість відібраних страв не відповідала параметрам безпечності за бактеріологічними показниками. Виявилось, що у постачальні відсутні належні умови для виготовлення  харчових продуктів.
 
У одній з шкіл готові страви та напівфабрикати зберігались взагалі без холодильного обладнання навалом у підсобному приміщенні на евакуаційному виході. Це приміщення не було захищене від проникнення гризунів, не мало освітлення, значна кількість харчових продуктів була невідомого походження і без інформації щодо дати виготовлення, термінів  придатності.
 
Така ситуація з організацією харчування дітей вимагає посилення контролю з боку керівників закладу та організаторів харчування, операторів ринку.
 
 «Заклади освіти Києва при виборі суб’єкта господарювання, який «годуватиме» дітей у їхньому закладі необхідно обов’язково враховувати такі законодавчі вимоги, як наявність у претендента реєстрації потужності, запитувати акт Держпродспоживслужби аудиту постійно діючих процедур, заснованих на принципах НАССР, а також інформацію щодо відсутності приписів про встановлені факти порушення вимог законодавства про якість та безпечність харчових продуктів», – нагадує Дмитро Байраченко, начальник управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в м. Києві.



Автор: Редактор від 31.01.2020   |  Оцінка