Оголошення

Новини

Епідемічна ситуація в місті Києві


За поточний період 2019 року зареєстровано 5 спалахів інфекційних захворювань, виникнення яких пов’язано із порушенням вимог законодавства суб’єктами господарювання: 
  • закладами громадського харчування - 4 спалахи
  • дошкільним навчальним закладом - 1 спалах.
Зареєстровано 2 спалахи захворювання на гостру кишкову інфекцію та 3 спалахи сальмонельозу, під час яких постраждало 92 особи, в тому числі 63 особи захворіло на сальмонельоз.
За поточний період 2019 року зареєстровано 11 випадків захворювання на ботулізм серед мешканців міста, 5 з яких лабораторно підтверджені (у крові 4 хворих та у 1 зразку риби промислового виробництва виявлено ботулотоксин).

З 11 випадків захворювання на ботулізм 2 випадки були пов'язані із вживанням м'ясних консервів домашнього виготовлення та 9 випадків із вживанням риби в'яленої, з них 3 випадки із вживанням рибної продукції промислового виробництва, придбаної в закладах торгівлі міста Києва (у крові 1 хворого та в 1 зразку рибної продукції промислового виробництва виявлено ботулотоксин).

Головним управлінням Держпродспоживслужби в м. Києві вжито наступні заходи:
  • видано 2 Розпорядження про усунення виявлених порушень вимог законодавства та 13 Приписів про усунення порушень вимог законодавства;
  • прийнято 11 Рішень про тимчасове припинення виробництва та заборону обігу об'єктів санітарних заходів; 3 Рішення про знищення, відкликання та /або вилучення з обігу харчових продуктів;
  • складено протокол, за статтею 65, частиною 1 Закону України "Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин";
  • матеріали по спалахах захворювань направлені до правоохоронних органів про вжиття заходів реагування, за статтею 325 Кримінального кодексу України, щодо вчинення протиправних діянь, що спричинили поширення інфекційних захворювань;
  • відкрито 2 кримінальні провадження, по яких тривають досудові розслідування.
Всього, за результатами проведених під час спалахів та харчових отруєнь лабораторних досліджень 29,0% харчових продуктів не відповідали параметрам безпечності за мікробіологічними показниками, у 9,5% досліджених змивів з обладнання та інвентарю виділено патогенну та умовно-патогенну мікрофлору; у 15% бактерологічно обстеженого персоналу виділено ентеропатогенну та умовно-патогенну мікрофлору.




Автор: pressa від 12.11.2019   |  Оцінка