Оголошення

Новини

Щодо реєстрації випадків захворювання на гостру кишкову інфекцію


          Відповідно до інформації Державної установи "Київський міський лабораторний центр МОЗ України", за період з 27.10.2019 по 28.10.2019 в місті Києві зареєстровано 13 випадків захворювання на гостру кишкову інфекцію громадян, в тому числі 1 дитини, після відвідування поминального обіду в закладі громадського харчування м.Києва. Всі захворілі госпіталізовані до закладів охорони здоров'я міста.
          З метою встановлення причин та умов виникнення захворювання серед громадян, 28.09.2019 посадовими особами Головного управління Держпродспоживслужби в м. Києві розпочато проведення позапланового заходу (інспектування) суб'єкта господарювання, який надавав послуги з організації харчування постраждалим, та встановлено, що вказаний заклад громадського харчування зачинений з невідомих причин.
          29.10.2019 повторно здійснено позаплановий захід (інспектування) суб'єкта господарювання, під час якого встановлені порушення Закону України "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів", а саме:
          - не надані відомості щодо проведення державної реєстрації потужності оператора ринку;
          - потужність не підтримується в чистоті;
          - не надано підтвердження, що потужність має належну вентиляцію; система вентиляції сконструйована так, що механічний потік повітря із забрудненої зони не потрапляє до чистої зони; має безперешкодний доступ до фільтрів та інших частин, які необхідно чистити або замінювати;
          - виробничий інвентар утримується у не належних умовах, що збільшує ризик забруднення – виробничий інвентар не маркований відповідно до проведення технологічних процесів обробки сировини та готової продукції, зберігається невпорядковано;
          - не забезпечено розміщення харчових відходів у закритих контейнерах, сконструйованих так, щоб забезпечити максимальний рівень захисту (контейнери для харчових відходів не обладнано кришками);
          - не надані договори щодо зберігання і утилізації (знищення) харчових та інших відходів;
          - холодильне обладнання не забезпечене засобами вимірювання температурних режимів, не проводиться контроль за дотриманням температурного режиму при зберіганні харчових продуктів;
          - порушена цілісність гігієнічного покриття холодильного обладнання, що збільшує ризик забруднення та не дає змоги проводити його належне чищення та дезінфекцію;
          - не впорядковане зберігання прибирального інвентарю, інвентар для прибирання не промаркований;
          - персонал потужності не проходить навчання щодо гігієнічних вимог до виробництва та обігу харчових продуктів у цього оператора ринку;
          - не надані відомості щодо результативної боротьби зі шкідниками та гризунами.
          В ході проведення позапланового заходу (інспектування) були відібрані зразки харчових продуктів для проведення лабораторних досліджень.
          За виявлені порушення законодавства у сфері безпечності та окремих показників якості харчових продуктів суб'єкту господарювання буде видано Припис про усунення порушень вимог законодавства.
          Зі слів суб'єкта господарювання з'ясовано, що постраждалі у закладі громадського харчування замовляли страви для поминального обіду, які 26.10.2019 забрали з кафе власним транспортом, умови транспортування, зберігання та місце вживання приготованих у кафе страв невідомі.
          Ситуація щодо виникнення захворювання на гостру кишкову інфекцію серед громадян знаходиться на контролі Головного управління Держпродспоживслужби в м. Києві, причини та умови, які сприяли виникненню та поширенню захворювання встановлюються.



Автор: Редактор від 30.10.2019