Оголошення

Новини

Оновлена інформація щодо випадку отруєння шаурмою


Станом на 05.09.2019 в місті Києві зареєстровано 36 випадків захворювань на гостру кишкову інфекцію, в т.ч. 11 випадків захворювань серед дітей, пов'язаних із вживанням шаурми, придбаної в малих архітектурних формах (далі — МАФ) з виготовлення та реалізації шаурми на території столиці.

За результатами позапланових заходів (інспектування) суб'єктів господарювання, встановлені порушення Закону України "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів":
  • не проведена державна реєстрація потужності;
  • потужність не утримується в чистоті та у належному стані;
  • захист від будь-якого ризику забруднення, зокрема від шкідників та гризунів, не забезпечено;
  • потужність не обладнано засобами для підтримання належної особистої гігієни;
  • поверхні (включаючи поверхню обладнання), що контактують з харчовими продуктами, не утримуються у непошкодженому стані, що унеможливлює їх чищення та дезінфекцію;
  • потужність не забезпечено гарячою та/або холодною питною водою;
  • відсутні належні засоби для гігієнічного зберігання небезпечних та/або неїстівних речовин та відходів (рідких або твердих), а також засоби для їх зберігання та подальшого поводження та/або відповідний договір щодо їх утилізації (знищення);
  • відсутні належні засоби для підтримання температури, необхідної для зберігання харчових продуктів, та її контролю;
  • порушуються умови зберігання харчових продуктів, що не дозволяє максимально забезпечити зниження ризику їх забруднення;
  • відсутні відомості, що на потужність допущено персонал, що не має протипоказань щодо поводження з харчовими продуктами та пройшов у цього оператора ринку навчання з питань гігієни персоналу та гігієнічних вимог до обігу харчових продуктів.

У зв’язку з цим, суб'єктам господарювання за результатами інспектувань видано Приписи про усунення порушення вимог законодавства та прийняті Рішення про тимчасове припинення виробництва та /або обігу харчових продуктів.

Крім того, у ході здійснення інспектувань відібрано 7 зразків харчових продуктів, 40 змивів з об'єктів навколишнього середовища, проводиться бактеріологічне обстеження працівників на наявність ентеропатогенної кишкової мікрофлори. Лабораторні дослідження тривають.

Головним управлінням Держпродспоживслужби в м. Києві направлені листи на адреси Головного управління Національної поліції у місті Києві про сприяння в наданні інформації щодо виробників/постачальників харчової продукції до малих архітектурних форм з виготовлення та реалізації шаурми, розташованих на території міста Києва; Департаменту містобудування та архітектури виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) щодо надання інформації про перелік юридичних осіб та/або фізичних осіб-підприємців, зі значенням місця розташування, типу та функціонального призначення об'єкта, яким надані інформаційні талони щодо пайової участі в утриманні об'єкта благоустрою.

Вищевикладене може свідчити про вчинення протиправних діянь, які містять ознаки злочину, передбаченого статтею 325 Кримінального кодексу України.

У зв'язку зі збільшенням кількості випадків захворювання на гостру кишкову інфекцію, пов'язану із вживанням в їжу шаурми, створено робочі групи у складі спеціалістів Головного управління Держпродспоживслужби в м.Києві по проведенню збору інформації щодо суб'єктів господарювання, які здійснюють провадження господарської діяльності в малих архітектурних формах з виготовлення та реалізації шаурми на території міста Києва.

Збір інформації щодо суб'єктів господарювання проводиться сумісно з представниками Департаменту міського благоустрою виконавчого органу Київської міської ради (КМДА) та посадовими особами Головного управління Національної поліції у місті Києві.

Під час збору інформації районними управліннями Головного управління Національної поліції у місті Києві складено 4 адміністративні протоколи, за статтею 164 КУпАП.

Також встановлені 3 постачальники продукції. Заходи тривають.




Автор: pressa від 05.09.2019   |  Оцінка