Оголошення

Новини

В Києві зареєстровано 15 випадків захворювання на гостру кишкову інфекцію


Станом на 03.09.2019 в місті Києві зареєстровано захворювання на гостру кишкову інфекцію, ймовірно пов'язану із вживанням в їжу шаурми, придбаної в малих архітектурних формах з виготовлення та реалізації шаурми на території столиці.

02.09.2019 – 03.09.2019 посадовими особами Головного управління Держпродспоживслужби в м. Києві проведено позаплановий захід (інспектування) суб'єкту господарювання, який проваджує господарську діяльність у МАФі за адресою: м.Київ, вул. Борщагівська, 128, за результатами якого встановлені численні порушення Закону України "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів", а саме:
  • потужність не утримується в чистоті та у належному стані;
  • захист від будь-якого ризику забруднення, зокрема від шкідників та гризунів, не забезпечено;
  • потужність не обладнано засобами для підтримання належної особистої гігієни;
  • поверхні (включаючи поверхню обладнання), що контактують з харчовими продуктами, не утримуються у непошкодженому стані, що унеможливлює їх чищення та дезінфекцію;
  • потужність не забезпечено гарячою та/або холодною питною водою;
  • відсутні належні засоби для гігієнічного зберігання небезпечних та/або неїстівних речовин та відходів (рідких або твердих), а також засоби для їх зберігання та подальшого поводження та/або відповідний договір щодо їх утилізації (знищення);
  • відсутні належні засоби для підтримання температури, необхідної для зберігання харчових продуктів, та її контролю;
  • порушуються умови зберігання харчових продуктів, що не дозволяє максимально забезпечити зниження ризику їх забруднення;
  • відсутні відомості, що на потужність допущено персонал, що не має протипоказань щодо поводження з харчовими продуктами та пройшов у цього оператора ринку навчання з питань гігієни персоналу та гігієнічних вимог до обігу харчових продуктів.
В ході здійснення позапланового заходу (інспектування) відібрано 5 зразків харчових продуктів, 20 змивів з об'єктів навколишнього середовища, 1 працівник бактеріологічно обстежений на наявність ентеропатогенної кишкової мікрофлори. Лабораторні дослідження тривають.

За результатами проведеного позапланового заходу (інспектування) прийнято Рішення про тимчасове припинення виробництва та /або обігу харчових продуктів суб'єктом господарювання, який проваджує господарську діяльність у ятці за вищевказаною адресою.

В рамках досудового розслідування Слідчім відділом Солом'янського управління поліції Головного управління Національної поліції у місті Києві кримінального провадження, відомості про яке 02.09.2019 внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12019100090008763, за ознаками злочину передбаченого частиною 1 статті 325 Кримінального кодексу України.

У зв'язку зі збільшенням кількості випадків захворювання на гостру кишкову інфекцію, пов'язану із вживанням в їжу шаурми, з метою недопущення поширення інфекційних хвороб на території міста, створено робочі групи у складі спеціалістів Головного управління Держпродспоживслужби в м.Києві, Національної поліції м. Києва, ДУ "Київський міський лабораторний центр МОЗ України" по проведенню збору інформації щодо суб'єктів господарювання, які здійснюють провадження господарської діяльності в малих архітектурних формах з виготовлення та реалізації шаурми на території міста Києва.




Автор: pressa від 03.09.2019   |  Оцінка