Оголошення

Новини

Отруєння в ресторані «Євразія»


13 червня 2019 року до Головного управління Держпродспоживслужби в м. Києві надійшло звернення громадянина в якому було зазначено, що після вживання їжі в ресторані «Євразія» за адресою: м. Київ, проспект Перемоги, 84-В того ж дня він був госпіталізований до інфекційного відділення лікарні з попереднім діагнозом гостра кишкова інфекція.

Головне управління звернулось з відповідним запитом до Державної установи «Київський міський лабораторний центр МОЗ України», де було підтверджено, що дійсно 12.06.2019 зареєстровано випадок інфекційного захворювання особи, захворювання якої пов’язано із вживанням їжі в ресторані «Євразія».

14.06.2019 посадовими особами Головного управління розпочато проведення позапланового заходу державного нагляду (контролю) зазначеного суб’єкта господарювання відповідно до повноважень.

Під час проведення позапланового інспектування було виявлено порушення вимог Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», а саме:
  • потужність не підтримується у чистоті та робочому стані (поточне прибирання виробничих приміщень проведене неякісно та несвоєчасно);
  • не забезпечене її належне утримання, чищення та/або дезінфекція, запобігання або мінімізація будь-якого забруднення, а також здійснення заходів, необхідних для забезпечення гігієнічних вимог, у тому числі заходів з боротьби зі шкідниками, запобігання накопиченню бруду, контакту з токсичними речовинами та матеріалами, забрудненню харчових продуктів, підтримання необхідних температурних режимів;
  • не забезпечене утримання обладнання та інвентарю у належному стані та умовах, що зменшуватиме ризик забруднення;
  • не забезпечене зберігання харчових відходів у закритих контейнерах, сконструйованих так, щоб забезпечити максимальний рівень захисту та їх дезінфекцію;
  • не представлені документи по навчанню персоналу з питань гігієни персоналу та щодо гігієнічних вимог до виробництва та обігу харчових продуктів у цього оператора ринку;
  • харчові продукти та первинна продукція не захищені від будь-якого забруднення на всіх стадіях виробництва, переробки та/або обігу: не дотримується належний технологічний процес приготування страв, маються зустрічні потоки сировини, напівфабрикатів та готових до вживання страв – при відсутності належних умов для первинної обробки м’ясної та овочевої сировини в одному приміщенні проводиться обробка перероблених харчових продуктів та не перероблених, миття кухонного посуду; порушується товарне сусідство при зберіганні харчових продуктів в холодильному обладнанні;
  • порушуються умови зберігання окремих харчових продуктів (м’ясо охолоджене, лосось х/к, гастрономічні вироби зберігаються в морозильній камері замість рекомендованих виробником від 0 до +4°С, соєві соуси промислового та власного виробництва зберігаються при температурі +24°С);
  • розморожування харчових продуктів (м’яса курячого, риби) здійснюється таким чином, що не мінімізує ризик розмноження патогенних мікроорганізмів або формування токсинів у харчових продуктах (при температурі +24°С поряд н/ф та готовими до вживання харчовими продуктами);
  • матеріали для первинного пакування зберігаються у спосіб, який уможливлює їх забруднення.
За результатами інспектування із проведенням лабораторних досліджень, за виявлені порушення законодавства у сфері безпечності та якості харчових продуктів спеціалістами Головного управління видано припис про усунення порушень вимог законодавства.

Про результати лабораторних досліджень та вжиті заходи адміністративного впливу буде проінформовано додатково.




Автор: pressa від 19.06.2019