Оголошення

Новини

Спеціалістами Головного управління продовжується активна робота у наведенні порядку під час проведення ярмаркових заходів в столиці


Головне управління Держпродспоживслужби в м. Києві занепокоєне ситуацією, яка склалася під час проведення ярмаркових заходів на території столиці.

Відповідно до п. 10 Розпорядження виконавчого органу Київської міської ради «Про проведення ярмарків у м. Києві» (зі змінами) на Головне управління покладено функції із забезпечення здійснення заходів державного нагляду (контролю) згідно з вимогами чинного законодавства під час проведення регулярних, сезонних, сільськогосподарських і тематичних ярмарків.

З метою виконання вимог зазначеного пункту Розпорядження, спеціалістами Головного управління проведенні інспектування та продовжується активна робота у наведенні порядку під час проведення ярмаркових заходів та встановлено, що продовжують мати місце порушення вимог законодавства про харчові продукти, Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів».

Так, з початку анонсування ярмаркових заходів на території міста Києва спеціалістами Головного управління проведено 26 заходів зі збору інформації на 26 локація в різних районах столиці, де проводяться ярмарки, в ході проведення вищезазначених заходів виявляються та фіксуються значні порушення ветеринарно-санітарних вимог, що може становити загрозу життю та здоров’ю громадян.

На підставі отриманої інформації, відбулось інспектування на 8-м локаціях де проводяться ярмаркові заходи, складено 8-м приписів, винесено рішення про (тимчасове) зупинення діяльності - 1, винесено рішення про вилучення продукції з обігу – 1, порушення мають систематичний характер та приписи спеціалістів Головного управління не виконуються, що є підставою для складання відповідних адміністративних протоколів.

Організаторами ярмарок, всупереч п.7 Розпорядження, допускаються до торгівлі суб’єкти господарювання в яких:
  • відсутня державна реєстрація потужності;
  • відсутні засоби для підтримання належної особистої гігієни осіб, які проводять реалізацію харчових продуктів (потужності не забезпечені водою);
  • поверхні столів та прилавків, що контактують з харчовими продуктами пошкоджені, виготовленні з матеріалів не придатних для миття; харчові продукти реалізуються в умовах і спосіб, що не забезпечує захист від забруднення, частково харчові продукти реалізуються без супровідних документів та/або ветеринарно-санітарної експертизи;
  • реалізатори харчових продуктів працюють без відомостей про проходження періодичного медичного огляду та не представлені документи, що підтверджують навчання персоналу з питань гігієни та щодо гігієнічних вимог до обігу харчових продуктів.
При не усунені вказаних вище порушень вимог законодавства існує загроза життю та здоров’ю громадян та мешканців міста Києва.

Організаторами регулярних, сезонних, тематичних ярмарків визначено комунальні підприємства, що провадять свою діяльність у сфері торгівлі та підпорядковані Департаменту промисловості та розвитку підприємництва та на сільськогосподарських ярмарках спільно із районними в м. Києві державними адміністраціями, на які покладено ряд зобов’язань, в т.ч. забезпечення дотримання вимог законодавства у сферах безпечності та якості харчових продуктів, санітарного та метрологічного законодавства, не допускати до реалізації продукцію, що не пройшла ветеринарно-санітарну експертизу та без наявності документів про походження й підтвердження безпечності та якості.

Крім того до Головного Управління надходять численні скарги з не упорядкування території після проведення ярмаркових заходів: наявність сміття, гризунів та безпритульних тварин.

Вищезазначена ситуація створює передумови виникнення ускладнень епідемічної ситуації на території м. Києва та ставить під сумнів безпечність та якість продукції, яка реалізовується на організованих ярмарках, що негативно впливає на імідж та репутацію київської міської влади.




Автор: pressa від 16.04.2019