Оголошення

Новини

Профілактика гострих кишкових інфекційних хвороб


Гострі кишкові інфекції спостерігаються у всіх людей незалежно від віку, але найчастіше у дітей (60-65%), особливо у ранньому віці. До гострих кишкових інфекцій відносяться черевний тиф, паратифи А і В, дизентерія, холера, вірусний гепатит A та інші. Цій групі захворювань властиві однотипна локалізація збудника (кишківник), механізми зараження (фекально-оральний, контактно-побутовий), подібні кишкові прояви хвороби (розлад функції кишківник), загальні принципи профілактики.

Джерелами інфекції є тільки хвора людина і бактеріоносій, за винятком паратифу В, джерелом якого, можуть бути й деякі тварини (велика рогата худоба, свині, птахи).

Особлива роль у поширенні кишкових інфекцій належить харчовому та водному шляхам, що пов'язано з тривалим виживанням збудників у воді та їжі. Як правило, харчові продукти інфікуються збудниками кишкових інфекцій через брудні руки носіїв або хворих стертими формами захворювання, найбільшу небезпеку представляють особи, які працюють на харчових підприємствах. Їжа може забруднюватися через заражену воду, якою миють харчові продукти, кухонний та столовий посуд. Зараження харчових продуктів можливе шляхом перенесення збудників кишкових інфекцій комахами й гризунами.

Ризик в передачі інфекції представляють інфіковані збудниками харчові продукти, які перед вживанням не піддаються термічній обробці (овочі, фрукти, ягоди) або інфікуються після теплової обробки (молоко, молочні продукти, сир, сметана, різні кулінарні вироби).

Профілактика кишкових інфекцій включає заходи, спрямовані на знешкодження джерела інфекції, розрив шляхів її поширення та підвищення несприйнятливості населення:
  • санітарний порядок територій, підприємств, упорядкування водопостачання, видалення і знешкодження нечистот;
  • дотримання санітарно-гігієнічних вимог до утримання приміщень, обладнання, інвентарю, посуду, тари, систематичний контроль ефективності їх санітарної обробки;
  • дотримання встановлених гігієнічних вимог на всіх етапах переробки, зберігання, транспортування, технології виготовлення та реалізації харчових продуктів;
  • забезпечення населення водою, яка відповідає вимогам санітарних норм, безпечними та якісними харчовими продуктами;
  • своєчасне виявлення та ізоляція носіїв інфекції на підприємствах харчової промисловості, у закладах громадського харчування та ресторанного господарства, дотримання правил особистої гігієни працівниками;
  • систематичне проведення профілактичних дезінфекційних заходів;
  • підвищення санітарної культури та грамотності населення.
З метою профілактики інфекційних захворювань та харчових отруєнь необхідно дотримуватись наступних правил:
  • не вживати продуктів і напоїв при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та з простроченими термінами споживання;
  • не купувати харчові продукти на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
  • не вживати невідомі гриби, ягоди, трави та інші рослини;
  • при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, а при споживанні дітьми - обдати окропом;
  • не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води тощо);
  • для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутельовану;
  • перед приготуванням їжі та перед її вживанням завжди мити руки з милом, обов'язково мити руки після відвідування туалетів;
  • при відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити дітей з правилами харчування та правилами дотримання особистої гігієни, дорослим необхідно ретельно слідкувати за тим, щоб діти не споживали незнайомі ягоди та продукти;
  • для купання та відпочинку слід користуватися лише офіційно дозволеними пляжами;
  • вести боротьбу із живими переносниками збудників інфекцій хвороб.
У разі виявлення перших ознак кишкового захворювання необхідно терміново звернутись до найближчого лікувально-профілактичного закладу. Самолікування небезпечне для здоров'я! При недостатньому та неадекватному лікуванні може сформуватися здорове носійство інфекції, а перехворіла людина не маючи клінічних проявів, може продовжувати виділяти збудників, що особливо небезпечно для оточення.




Автор: pressa від 03.12.2018