Оголошення

Новини

Про спалах захворювання на гостру кишкову інфекцію, пов'язаний із вживанням шаурми у Києво-Святошинському районі Київської області Про спалах захворювання на гостру кишкову інфекцію, пов'язаний із вжи


Станом на 06.08.2018 р. із оперативних даних Державної установи "Київський міський лабораторний центр МОЗ України" кількість захворювання на гостру кишкову інфекцію становить 93 випадка, пов'язаних із вживанням шаурми на локаціях: м. Дарниця, "Річковий Порт" на Поштовій площі у Подільскому районі, м. Харківська, м. Лісова, проспект Оболонський, 20-А.
У всі торгові точки неякісні продукти поставляв один суб'єкт господарювання, що здійснював реалізацію шаурми. На сьогоднішній день діяльність його припинена.

У зв’язку з масовим отруєнням і для попередження випадків захворювання на гостру кишкову інфекцію Головним управлінням Держпродспоживслужби в м. Києві буде проведено моніторинг всіх торгових точок продажу вуличної їжі, із залученням спеціалістів з Державної служби праці України, Головного управління Національної поліції, Управління торгівлі та побуту Департаменту промисловості та розвитку підприємництва.

Моніторинг триватиме до 15 вересня.

При виявленні порушень санітарних правил і норм буде вжиття заходів реагування та порушення кримінального провадження.

Довідково

Загалом у 2018 році, на гострі кишкові інфекції перехворіли 2051 киян, з них 49,5% складали діти. І хоча рівень захворюваності на 13,8%  менше показників аналогічного періоду минулого року, це аж ніяк не заспокоює, адже захворюваність все одно залишається високою.

Тому, для поціновувачів вуличної їжі – це сигнал, що варто утримуватися від улюблених страв, навіть якщо маєте бодай найменші сумніви щодо безпеки зберігання чи приготування продукту.
Це стосується не лише шаурми. Хот-доги, пиріжки з біляшами та інший фаст-фуд, який можна придбати в кіоску чи вуличному ярмарку завжди є потенційно небезпечним для здоров’я, якщо ви не впевнені в яких умовах він зберігався та готувався. Передусім через м’ясо й різноманітні соуси на основі майонезу.

Тому не нехтуйте наступними правилами:
  • Якщо маєте хоч мінімальний сумнів щодо дотримання санітарних норм та правил зберігання їжі у місці, де її купуєте, - утримайтеся від неї!
  • Лайфхак у магазині - класти швидкопсувні продукти до кошика вже після решти продуктів, які ви хочете придбати. Так вони як найдовше залишатимуться охолодженими.
  • Не залишайте готову їжу на столі довше ніж на дві години. Також, якщо їжа залишилась після пікніка - її не варто зберігати «на потім».
Будьте обережними та не дозволяйте миттєвому задоволенню стати загрозою для вашого здоров'я!




Автор: pressa від 06.08.2018