Новини

В Києві зареєстровано смертельний випадок ботулізму


Відповідно до інформації Державної установи "Київський міський лабораторний центр МОЗ України", в м. Києві зареєстрований випадок захворювання на ботулізм у мешканки столиці.

З епідеміологічного анамнезу з'ясовано, що випадок захворювання на ботулізм можливо пов’язаний із вживанням 26.05.2018 риби в'яленої плотви, не патраної, самостійно виловленої в річці "Десна".

Рибна продукція була виготовлена  в домашніх умовах у квітні 2018 року.

За медичною допомогою хвора звернулася 27.05.2018, госпіталізована до відділення інфекційної реанімації Олександрівської клінічної лікарні м. Києва 27.05.2018 з діагнозом: "Ботулізм клінічно". 27.05.2018 хворій введено протиботулінічну сироватку. 27.05.2018 хвора померла.

Залишки рибної продукції утилізовані родичем захворілої.

Довідково

Ботулізм – гостра токсикоінфекція, викликана паличкою Clostridium botulinum та її токсином. Захворювання реєструється повсюдно, окрім районів вічної мерзлоти. Присутність ботулотоксину в харчових продуктах не змінює їх властивостей (зовнішній вигляд, смак, запах).

Основним шляхом передачі захворювання є харчовий, обумовлений вживанням консервованих у домашніх умовах продуктів харчування.

У питаннях профілактики ботулізму основним принципом є дотримання чистоти сировини. Тому чим чистіше відмито городину перед консервуванням, чим ретельніше промита риба перед засолом, тим менше ймовірність потрапляння до продукту збудника ботулізму.

Із метою попередження харчових отруєнь необхідно дотримуватись наступних рекомендацій:
  • не брати в дорогу та на відпочинок продукти, що швидко псуються;
  • такі продукти слід зберігати тільки в холодильнику та обов’язково дотримуватись термінів їх вживання;
  • ретельно проварювати, тушкувати і просмажувати харчові продукти, особливо консервовані, безпосередньо перед вживанням. Залишки їжі на наступний день перед вживанням обов’язково прокип’ятити чи протушкувати;
  • сирі і варені продукти при приготуванні їжі обробляти окремим розроблювальним інвентарем (ножі, дошки);
  • захищати харчові продукти і продовольчу сировину від випадкових забруднень, зберігати їх у закритому посуді;
  • не купувати продукти харчування на стихійних ринках з рук у приватних осіб.
У випадку виявлення перших ознак харчового отруєння (слабкість, підвищення температури тіла, нудота, біль у животі, блювання, пронос тощо) не займайтесь самолікуванням, а терміново зверніться до найближчої лікувальної установи за допомогою медпрацівників.

Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати. Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей.




Автор: pressa від 29.05.2018