Оголошення

Новини

Результати дослідження меду


Відібраний мед виробництва ТОВ «ІНКЕА» за фізико-хімічними показниками не відповідає державному стандарту.
 
Головне управління Держпродспоживслужби в м. Києві опрацьовує факти, висвітлені у межах медійного проекту «Стоп фальсифікат» представниками громадського об’єднання «Громадський контроль захисту прав споживачів» та телеканалу 1+1 «ТСН Тиждень».
 
На виконання Розпорядження Держпродспоживслужби України, спеціалістами Головного управління здійснено позаплановий захід державного нагляду (контролю) ПП «ТАВРІЯ ПЛЮС», за адресою: м. Київ,  вул. Оноре де Бальзака, 2 А, який реалізує продукцію бджільництва в магазині.
 
Під час заходу провели відбір проб меду для досліджень на фізико-хімічні показники та нітрофурани.
 
За результатами лабораторного дослідження – Експертний висновок № 003262 д.к./20 від 19.03.2020 року, виданий ВЦ ДНДІЛДВСЕ м. Київ, вул. Донецька, 30, зразок «Мед натуральний квітковий монофлорний акацієвий», збір 2019 року, виробник: ТОВ «ІНКЕА» Одеська обл., Овідопольський р-н., смт. Таїрове, вул. 40-річчя Перемоги, 27, за фізико-хімічними показниками  не відповідає ДСТУ 4497:2005 (показник гідроксиметилфурфурол – 12,3 мг/кг).
 
Гідроксиметилфурфурол – це продукт розпаду цукрів, який утворюється при нагріванні меду, за умови кислого середовища.
 
Деякі оператори ринку, готуючись до фасування меду, розпускають його на водяній бані, підігріваючи до температур у межах від 45 до 50 ⁰С. Такий метод нагріву протягом двох діб не призводить до суттєвого збільшення кількості гідроксиметилфурфуролу, і значення показника залишаються в межах норми стандарту.
 
При тривалому нагріванні вище 50⁰С руйнуються деякі вітаміни і ферменти меду, що змінює його біологічні властивості.
 

Це вже друге дослідження у межах опрацювання фактів медійного проекту «Стоп фальсифікат». З попереднім результатом дослідження меду з Житнього ринку  можна ознайомитись за посиланням.

 
Додатково відповімо на поширене питання, чи втрачає властивості мед при додаванні його у чай? 
 
При нагріванні меду ферменти та деякі вітаміни руйнуються, вивільняючи рухливі іони металів. Вони активують у організмі дію багатьох біологічних каталізаторів. Якщо вживати в їжу нагрітий мед, то іони калію, натрію, міді, цинку, магнію, марганцю, заліза та інших елементів вступають у реакції, що забезпечують нормальну діяльність клітин, а також включаються до ферментів, що регулюють різноманітні хімічні реакції. Таким чином, твердження, що класти мед у чай шкідливо не відповідає дійсності.
 
Можна насолоджуватися смачним і ароматним чаєм з медом, але варто вибирати натуральний мед.



Автор: Редактор від 25.03.2020   |  Оцінка