Оголошення

Новини

Впровадження системи НАССР у навчальних закладах – обов'язкова умова гарантії безпечного харчування дітей


Представники ГУ Держпродспоживслужби в м. Києві взяли участь у засіданні круглого столу, який відбувся у Колонній залі Київської міської ради та Київської міської державної адміністрації за ініціативи Громадської ради при виконавчому органі Київської міської ради (КМДА).

Мета заходу - допомогти адміністраціям закладів а також постачальників  впровадити і постійно підтримувати ефективне функціонування принципів системи системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР) на харчоблоках, як їх зобов’язує до цього чинне законодавство.

«І споживачі, і адміністрації закладів освіти зацікавлені у налагодженні постійно діючої ефективної системи НАССР. Така система управління дозволяє бути впевненими, що діти отримують безпечні харчові продукти. Тобто, створені в постійно дотримуються всі умови, які гарантують випуск безпечної продукції», – говорить заступник начальника Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини начальник відділу державного контролю ГУ Держпродспоживслужби в м. Києві Юрій Миркєєв.

Нагадаємо, що система НАССР має охоплювати такі основні процеси, як аналіз небезпечних чинників, виявлення критичних контрольних точок, встановлення критичних меж, встановлення процедури моніторингу, розробка коригувальних дій, зберігання і актуалізація документів, оцінка ефективності.

«Для того, щоб система ефективною працювала, не достатньо розробити відповідну документацію і отримати сертифікат – це щоденна кропітка праця, яку необхідно довести до автоматизму», – наголошує Юрій Миркєєв.

Ефективність діяльності системи такої системи НАССР на усьому шляху харчових продуктів, які отримуватимуть діти у навчальних закладах столиці перевірятимуть аудитори ГУ Держпродспоживслужби в м.Києві. Під час круглого столу операторів ринку поінформували про періодичність проведення планових заходів відповідно до Наказу «Про затвердження щорічного плану державного контролю Держпродспоживслужби у сферах безпечності та окремих показників якості харчових продуктів, ветеринарної медицини на 2020 рік».

Невиконання обов’язку щодо впровадження на потужностях постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи НАССР тягне за собою накладення штрафу на юридичних осіб у розмірі тридцяти мінімальних заробітних плат, на фізичних осіб - підприємців - у розмірі п’ятнадцяти мінімальних заробітних плат.





Автор: Редактор від 26.02.2020   |  Оцінка