Новини

Невідповідності заявленого на маркуванні складу виявили у молочних продуктах


Протягом минулого року фахівці Головного Управління Держпродспоживслужби в м. Києві перевірили 113 суб’єктів господарювання з відбором зразків традиційної молочної продукції на предмет відповідності заявленим нормативним документам на маркуванні.
 
Інформація про харчовий продукт не повинна вводити споживача в оману. Це стосується усіх характеристик харчового продукту, у тому числі його категорії, характерних ознак, властивостей, складу, кількості, мінімального терміну придатності або дати "вжити до", країни або місця походження, способу виробництва (виготовлення). Законодавча норма чітко зафіксована, оператор ринку харчових продуктів, відповідальний за інформацію про харчовий продукт, зобов’язаний забезпечити наявність і точність інформації про харчовий продукт.
 
У разі виявлення невідповідності Головний державний інспектор виносить Рішення про вилучення з обігу вищезазначених харчових продуктів.
 
За результатами лабораторних досліджень експертних висновків Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи було встановлено 11 невідповідностей. Усього було відібрано 209 зразків різних виробників.
 
«Були досліджені готові харчові продукти тваринного походження, заявлені виробником, як традиційні молочні продукти і виготовлені за  державними стандартами, що зазначено на маркуванні. При цьому виявили 11 зразків, які не відповідали нормативним документам та вводили споживачів в оману. Адже стандарти на які вказує їхня упаковка, передбачають продукцію виключно на натуральній молочній основі, натомість лабораторні дослідження показали наявність рослинних фітостеринів», – зазначає Алла Кіт з відділу державного контролю Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного Управління Держпродспоживслужби в м. Києві.  
 
Серед продуктів, що не відповідали маркуванню 5 видів масла, сир плавлений, а також два види кисломолочного сиру (Масло «Вологодське солодковершкове Екстра» ТОВ «Фуд Девелопмент», Сир плавлений «Дружба» ФОП Козуб м. Полтава, Масло солодковершкове «Селянське» 73% (ТОВ «Вівальді Д», Масло солодковершкове «Селянське» 72,5 % ТОВ «ДМЗ», Сир кисломолочний 10% ТОВ «С-Транс», Масло солодковершкове «Селянське» 72,5 % ПОГ «Мальва», Сир кисломолочний 9% ФОП Матвієнко О.В. Київська обл., м. Тараща, Масло солодковершкове «Селянське» 72,5% ТОВ «Компанія ГАЛАКСІ»).
 
«Прикрим є той факт, що Масло солодковершкове «Селянське» 72,5% постачальника (ТОВ «Компанія ГАЛАКСІ»), яке не відповідало заявленій інформації, відібрали у КП ТОВ «ПОНТЕМ.УА», що провадить діяльність на площах закладів освіти, ним харчувалися діти», – додає Алла Кіт.
 
Довідково:
 
Поняття традиційні молочні продукти визначено у Законі України «Про молоко та молочні продукти». Зазначено, що це масло, сири; також кисломолочні  продукти, вироблені із застосуванням заквасок на чистих культурах молочнокислих бактерій – ацидофілін, простокваша, ряжанка, сметана, сир  кисломолочний; кефір – із застосуванням заквасок  на кефірних грибках.
 
У виробництві традиційних молочних продуктів забороняється використовувати жири та білки немолочного  походження, а також будь-які стабілізатори і консерванти.
 
Обіг продуктів, що не відповідають маркуванню, відповідно до Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» забороняється.



Автор: Редактор від 10.02.2020