Оголошення

Статті

СУЧАСНИЙ СТАН ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ АЛЬТЕРНАТИВНИХ ВИДІВ ЇЖІ МАЙБУТНЬОГО

На сьогодні в світі розвивається пришвидшеним темпом харчова індустрія –Оскільки Україна прямує до складу країн ЄС, є вкрай необхідним удосконалювати існуючі технології, розробляти нові та запускати їх у масове виробництво.

Різновидом альтернативного виходу забезпечення населення планети харчовими продуктами є порошкова або гелеподібна їжа. Правильно підібраний склад, забезпечить людині необхідну кількість калорій та буде мати високу харчову цінність.

На сьогодні відомі наступні різновиди їжі майбутнього: 
  • порошкоподібна,
  • желеподібна,
  • харчовий пластир (перші зразки з‘являться в 2025 році),
  • живильна жувальна гумка (в ній містяться мікрокапсули з різними стравами),
  • м'ясо з пробірки (вперше отримали в 2013 році),
  • їжа, що не жується, а вдихається тощо.
Альтернатива отримання того ж стейку – штучно вирощена тканина, яка ніколи не була частиною живого створіння. Основою для м'язових тканин слугують стовбурові клітини, які беруться у живої худоби, їх поміщають в поживне середовище-сиворотку, де вони починають ділитись. В результаті з пробірки можна отримувати тонни м'яса.

Одним із шляхів вирішення проблеми нестачі їжі, вчені вважають перехід від скотарства до вирощування комах, яких не обов'язково їсти у їх початковому вигляді, з них виготовляють протеїнову муку, з якої роблять стейки, бургери або навіть картопляне пюре. Такі ферми вже активно розвиваються в Голландії та США.

У 2012 році «Продовольча та сільськогосподарська організація» ООН (FAO), опублікувала список з більш ніж 1900 видів їстівних комах, вони є досить поживними: багаті на протеїн, містять мало жирів і холестерину, багато кальцію та заліза. Деякі різновиди їжі ще вивчаються і тому мало відомі, а от порошкова та гелеподібна з різними складовими поступово набирає обертів.

Порошкова їжа звучить як нова концепція, але насправді люди використовують порошок в їжу протягом більше 10 тис. років. Понад десять тисяч років тому людина вперше зрозуміла, що з використанням каменю ручний млин може перетворити зерно в борошно. Це дозволило значно збільшити строк зберігання і зробити їжу зручною для транспортування. Протягом багатьох років порошкоподібної їжею годують дітей, адже сухе молоко є надзвичайно поширеним і поживним.

Спортсмени і бодібілдери, наприклад, щодня споживають порошки з суміші білків і вуглеводів. 

Недоліками порошкової їжі є відсутність тваринного білку в її складі. Проте, як стверджують вчені, корисність її теж ще недоведена на 100 %. Якщо замінити такою їжею обід, коли немає вільної хвилини – це одне, але інше – перейти на порошкову їжу повністю. Радикальна зміна харчової поведінки може призвести людину до певного стресу.


Автор: pressa від 20.08.2018
Оцінка:  





  

Відеорепортаж